Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Γιάννη Κούρου εγκώμιον...

Ξεκίνησε σήμερα ο διεθνής ιστορικός υπερμαραθώνιος Σπάρταθλον. Πρόκειται για την διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη (246 χλμ) την οποία διέτρεξε ο ημεροδρόμος Φιδιππίδης προκειμένου να ζητήσει την βοήθεια των Σπαρτιατών εν όψει της μάχης του Μαραθώνα. Η ιδέα για την καθιέρωση του αγώνα ανήκει στον βρετανό πιλότο της RAF John Foden ο οποίος το 1982 χαράσει την διαδρομή η οποία βασίζεται στην περιγραφή του Ηροδότου.
Νικητής στην πρώτη επίσημη (1983) ο εξ Αρκαδίας Γιάννης Κούρος ο οποίος με την κούρσα αυτή ξεκινά τη λαμπρή του πορεία σε ηλικία 26 ετών. Οι διοργανωτές μάλιστα του αγώνα ανέμεναν τον πρώτο αθλητή γύρω στις 10 το πρωί του Σαββάτου (η κούρσα είχε ξεκινήσει στις 7 το πρωί της Παρασκευής). Ο Κούρος όμως πιάνει κυριολεκτικά στον ύπνο την Σπάρτη αφού τερματίζει αξημέρωτα στις 5 το πρωί και προηγούμενος του δευτέρου κατά 3 ώρες! Τα επόμενα χρόνια ο Κούρος θα κερδίσει το Σπάρταθλο άλλες τρεις φορές (1984, 1986, 1990) κρατώντας μέχρι σήμερα το ρεκόρ με χρόνο 20 ώρες και 25 λεπτά!
Θα ακολουθήσουν πολλές νίκες που θα τον καταξιώσουν ως έναν από τους κορυφαίους υπερμαραθωνοδρόμους όλων των εποχών. Στη συνέχεια θα φύγει για την Αυστραλία όπου θα τον τιμήσουν όπως του πρέπει. Έλληνας άλλων εποχών ο Κούρος σε καθηλώνει με τα ατόφια λόγια του και τον ασκητικό τρόπο ζωής του. Τρέχει λέει "συν πάσι τοις Αγίοις", μαζί με την στρατευόμενη και θριαμβεύουσα Ελλάδα αλωνίζει τους κάμπους και τα βουνά αυτού του τόπου...



Και σου δίνει έμπνευση, όραμα και κουράγιο να προχωρήσεις εσύ και να προχωρήσεις και αυτήν την πατρίδα ένα βήμα παραπέρα.



Αφιερωμένο στους λιποψυχήσαντες για να ανατάξουν, στους αγωνιζόμενους για κάνουν κουράγιο, στους καταφρονεμένους για να ανθίσουν. Αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες αδελφούς που δεν κιοτεύουν μπροστά στην μπότα ευρωλιγούρηδων, Οικολόγων Πράσινων, και λοιπών νεοταξικών και νεοεποχίτικων κατοχικών δυνάμεων του καιρού μας. Αγάντα πατριώτες!

3 σχόλια:

  1. Αν είχαμε όλοι το 1/10 του πατριωτισμού αυτών των ανθρώπων (χωρίς εθνικιστικές υπερβολές), το 1/10 των ονείρων, των ελπίδων και των αξιών τους, αυτή η χώρα, αυτή η πατρίδα, αυτή η Ελλάδα με τους Έλληνες της, δεν θα υπέφερε από παράγκες, γκρίζες οικονομίες, συντεχνίες και διαπλεκόμενα. Γιατί αν ο λαός δεν πιστέψει σε κάτι ανώτερο, όπως η πατρίδα του δεν θα μπορέσει να αλλάξει καμία νοσηρή συμπεριφορά, δεν θα μπορέσει ποτέ να πάει μπροστά("σώπα όπου νά'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες" σιγοτραγουδάει ο Γιάννης Κούρος και τρέχει λίγο πιο γρήγορα!)! Μέχρι και οι πολυπολιτισμικοί Αμερικάνοι είναι πατριώτες, με τις σημαίες τους έξω από κάθε σπίτι να θυμίζει σε όλους ότι όποιος δεν είναι και δεν νιώθει Αμερικάνος δεν χωράει σε αυτήν την τεράστια έκταση!
    Πολύ ωραίο το κείμενό σου Γιώργο. Συγκινητικά και τα 2 βιντεάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπερηφάνεια για την όμορφη Ελλάδα-γιατί υπάρχει και η άσχημη- της λεβεντιάς ,της εσωτερικής δύναμης, της ευρύτητας πνεύματος.Σημαντικό να κρατήσει ο κάθε λαός την ιδιαιτερότητά του κι όλοι μαζί-σεβόμενοι αλλήλους-αδέλφια.Ωραία η έμπνευση και το μήνυμά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Pure Honesty Εδώ στην Ελλάδα τρέμουμε μην μας πούνε εθνικιστές...Κελλάκι μου σε ευχαριστώ!
    @Αναζήτηση Όχι στα χωνευτήρια της Νέας Εποχής!
    Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή