Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Αντιγράφοντας τον Misha...

Αποφάσισα να αρχίσω τις αντιγραφές. Και ξεκινάω από τον αγαπημένο μου Misha http://misha.pblogs.gr/ διαλέγοντας ένα παλιότερο κείμενό του που είναι όμως ενδεικτικό της ιδιαίτερης γραφής του. Θέλω πολύ να τον ευχαριστήσω με την ευκαιρία, για την χαρά που μας δίνει να συνδυάζει την ανυπακοή με την υπακοή, την ταπείνωση με την περηφάνια, την αυτομεμψία με την αξιοπρέπεια μέσα από τα κείμενά του. Να μας δροσίζει εμάς των μεσογειακούς τύπους με την κατάνυξη και την ησυχία των αγαπημένων του Ρώσων. Να τον έχει καλά ο Θεός όπως και όλο τον κόσμο... Το κείμενο το αφιερώνω εν πρώτοις στον ευατό μου!

ταπεινός θεο-άνθρωπος ή αλαζόνας υπεράνθρωπος;

Νομίζω πως τα Πάθη του Χριστού μας,φέρνουν κάθε χρόνο στο κέντρο της επικαιρότητας το ΕΝΑ και βασικό ερώτημα που βασανίζει τον άνθρωπο από καταβολής κόσμου.

Πάμε στις εκκλησιές εμείς οι τζιπάτοι,οι κυρίες βαμμένες και παρφουμαρισμένες ,με τα σινιέ κοστούμια και συνολάκια μας,με τα κινητά ανά χείρας να παίζουν Σφακιανάκη στη μέση των ευαγγελίων, να προσκυνήσουμε τον μαραγκό από τη Ναζαρέτ,που ζωντανός μεν,δεν είχε πού την κεφαλήν κλίνει , τώρα δε κείται γυμνός,νεκρός,καταματωμένος πάνω στο ατιμωτικό ξύλο τού Σταυρού.
Τό ερώτημα αυτό μπορεί να πάρει την μορφή:
Ταπεινός Θεο-άνθρωπος ή αλαζόνας και υπερόπτης υπεράνθρωπος?
Δύναμη κι εξουσία ή ταπείνωση και διακονία?
Βία και τιμωρίες ή ταπεινή αγάπη και υπομονή?
Αυτοβελτίωση, μέσω μιας απρόσωπης κοσμικής ενέργειας,ειδικών τεχνικών και πανάκριβων σεμιναρίων ηγεσίας ή θεογνωσία διερχόμενη μέσω της οδυνηρής διεργασίας της φλογερής μετάνοιας?
Χριστός βοηθός και πρότυπο στη θυσιαστική φιλαδελφία ή «χριστός» εξυπηρετητής στο κυνήγι της δύναμης,της προβολής και τής επιβολής?

[η εικόνα προέρχεται από τη Μονή Σινά,είναι του 8ου αιώνα.Πάνω από την Παναγία εικονίζεται ο βλάσφημος ληστής Γέστας (κατά το απόκρυφο ευαγγέλιο τού Νικοδήμου) ενώ ο σεσωσμένος ληστής Δυσμάς χάθηκε στη φθορά τού χρόνου.Στη βάση του Σταυρού οι ρωμαίοι στρατιώτες μοιράζονται τα ιμάτια τού Ιησού.]

4 σχόλια:

  1. Άξιζε η απόφασή σου να παρουσιάσεις κείμενό του.Ο λόγος του διεισδυτικός,ουσιαστικός,κάποιες φορές καυστικός, αφορά όλους μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως. Ο Misha είναι σημείο αναφοράς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aγαπητέ φίλε, ευχαριστώ για την αναπαραγωγή αλλά κυρίως για τους καλούς λογισμούς σου,τους αφορώντας την ημετέρα φουκαροσύνη.
    Καλή δύναμη!Tην καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλέ μου Misha σε ευχαριστώ πολύ! Μεγάλη χαρά μας δίνεις με τα γραφόμενά σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή