Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009

Ζαβαρακατρανέμια...

Οδηγίες χρήσεως της συγκεκριμένης ανάρτησης. Πατάμε το play στο τραγούδι του ωραίου Μηλιώκα, βάζουμε την ένταση στο τέρμα και έπειτα χαρούμενοι και ψύχραιμοι διαβάζουμε τα ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων. Μετά ο καθένας ό,τι προαιρείται...
Εφημερίδα "Έθνος" 29-6-2009

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας όταν το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς την έθεσε υπό τον έλεγχό του τον Ιούνιο του 2007.

Στα όρια της εξάντλησης έχουν φτάσει 1,5 εκατομμύριοι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας του αποκλεισμού της τα τελυταία δύο χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι "αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη μετακίνηση Παλαιστινίων και αγαθών προς την και εκτός της Γάζας τα τελευταία δύο χρόνια, είναι μια από τις κύριες αιτίες της κρίσης στο έδαφος" αυτό, εξηγεί η ΔΕΕΣ.
Το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας όταν το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς την έθεσε υπό τον έλεγχό του τον Ιούνιο του 2007.
Ο αποκλεισμός εμποδίζει επιπλέον, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ, την ανοικοδόμηση, μετά τις καταστροφές από την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση από το Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο. Έξι μήνες μετά την επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι", "οι κάτοικοι της Γάζας δεν μπορούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και είναι ζουν στην απόγνωση", εκτιμά η ανθρωπιστική οργάνωση που εδρεύει στη Γενεύη.
"Οι πιο φτωχοί κάτοικοι δεν έχουν μέσα να επιβιώσουν και πολλοί μεταξύ αυτών είναι υποχρεωμένοι να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους για να αγοράσουν τρόφιμα", εξηγεί ο Αντουάν Γκραντ, επικεφαλής της υποεπιτροπής της ΔΕΕΣ στη Λωρίδα της Γάζας.
Πολλοί ασθενείς επίσης δεν λαμβάνουν τις θεραπείες τις οποίες έχουν άμεση ανάγκη, εξαιτίας ελλείψεων υλικού στα νοσοκομεία.
Τέλος, εξαιτίας του αποκλεισμού καθίσταται δύσκολη η εισαγωγή οικοδομικών υλικών και χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν ξανακτίσει το σπίτι τους.
Συνολικά η ΔΕΕΣ εκτιμά πως η οικονομία της Γάζας είναι σε πολύ κακή κατάσταση, πλήττεται από ποσοστά ανεργίας ρεκόρ προκαλώντας πτώση του επιπέδου ζωής του πληθυσμού, το ήμισυ του οποίου είναι παιδιά.
Η ανθρωπιστική οργάνωση προειδοποιεί ότι "τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία έχουν δεσμευτεί να δώσουν οι δωρήτριες χώρες για την ανοικοδόμηση, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς είδη πρώτης ανάγκης και οικοδομικά υλικά δεν μπορούν να εισαχθούν στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ΔΕΕΣ απευθύνει έκκληση "στα κράτη, τις πολιτικές αρχές και τις εμπλεκόμενες ένοπλες οργανώσεις να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να τερματιστεί ο αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας και να διασφαλιστεί μια αξιοπρεπής ζωή στον άμαχο πληθυσμό".
"Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει το λαό του από τις επιθέσεις, αλλά αυτό μήπως σημαίνει ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν μια φυσιολογική ζωή;" είπε ο Γκραντ.
Για άλλη μια φορά η ΔΕΕΣ καλεί τις ισραηλινές αρχές να διευκολύνουν τις εισαγωγές ιατρικού υλικού καθώς και τη μεταφορά στη Γάζα οικοδομικών υλικών (σκυρόδεμα και ατσάλι), να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές από τη Γάζα, να ανοίξουν τους τερματικούς σταθμούς ώστε να βελτιώσουν τη διέλευση ανθρώπων και αγαθών.

Εφημερίδα "Καθημερινή" 18-7-2009

Οι ελπίδες και η ζωή επιστρέφουν στη Γάζα Κυριαρχεί η αίσθηση της προσωπικής ασφάλειας και της οικονομικής άνθησης

The New York Times

Ο πρώτος κινηματογράφος της τελευταίας εικοσαετίας άνοιξε τις θύρες του στην Ναμπλούς στα τέλη του Ιουνίου. Οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί ελέγχουν προσεκτικά κάθε αυτοκίνητο για να διαπιστώσουν κατά πόσο οι επιβαίνοντες φορούν ζώνες ασφαλείας. Τα παρκόμετρα ξεχειλίζουν από τα κέρματα όσων έρχονται στην πόλη για ψώνια. Εξω από τα δισκοπωλεία ακούγονται στη διαπασών ερωτικά τραγούδια και κανείς εθνικιστής ή φανατικός μουσουλμάνος δεν εξαναγκάζει τους καταστηματάρχες να κλείσουν τη μουσική. Για πρώτη φορά, μετά τη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση, το 2000, στη Δυτική Οχθη κυριαρχεί η αίσθηση της προσωπικής ασφάλειας και της οικονομικής άνθησης καθώς οι δυνάμεις ασφάλειας της Παλαιστινιακής Αρχής κατάφεραν να επιβάλλουν την τάξη.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δημοσιοποιήσει την πρώτη του αισιόδοξη έκθεση για τη Δυτική Οχθη, προβλέποντας για το 2009 ρυθμούς ανάπτυξης 7%. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων το 2008 ήταν διπλάσιες από το 2007, ενώ του χρόνου ξεκινά η ανοικοδόμηση μιας νέας πόλης 40.000 κατοίκων βορείως της Ραμάλα. Στην Τζενίν εγκαινιάστηκε ένα επταώροφο κατάστημα ειδών σπιτιού όπου μπορεί κανείς να αγοράσει ακόμα και μηχανές εσπρέσο τελευταίας τεχνολογίας. Πριν από δύο εβδομάδες, εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός έκλεισε φυλάκιο ελέγχου στην είσοδο της πόλης.
Κατά πόσο, βέβαια, η «ευδαιμονία» θα διαρκέσει και θα οδηγήσει στην ενίσχυση της πολιτικής ισχύος της ελεγχόμενης από τη Φατάχ Παλαιστινιακής Αρχής παραμένει άγνωστο. Δημοσκόπηση στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Επικοινωνίας και ΜΜΕ της Ιερουσαλήμ, ένα παλαιστιανιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο, έδειξε ότι η Φατάχ θεωρείται πιο αξιόπιστη από τη Χαμάς.

Ενισχύουν τον Αμπάς

Στόχος, εξάλλου, ευρωπαϊκής και αμερικανικής πολιτικής είναι η ενίσχυση της παλαιστινιακής αρχής, υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς και η εξασθένηση των ισλαμιστών της Χαμάς, που «ορίζουν» σήμερα τη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επιθυμεί την ενίσχυση του κ. Αμπάς και γι’ αυτό προσπαθεί να βελτιώσει τις οικονομικές συνθήκες στη Δυτική Οχθη ενώ εξακολουθεί ο οικονομικός αποκλεισμός της Γάζας, όπου «περνά» μόνον η ανθρωπιστική βοήθεια.
Ενα σημαντικό στοιχείο που θα ενισχύσει την παλαιστιανική ισχύ, λένε Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι η παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στρατιώτες ώστε να εκπαιδεύονται στο εξωτερικό και να μαθαίνουν πρώτα από όλα πίστη στους διοικητές τους και τη μονάδα τους.
Οι Ισραηλινοί απέσυραν τις δυνάμεις τους στα περίχωρα τεσσάρων πόλεων και μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των μόνιμων φυλακίων ελέγχου και δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν την επιχειρηματική ανάπτυξη των Παλαιστινίων. Από την άλλη, οι Παλαιστίνιοι επιχειρηματίες εξοργίζονται με τους περιορισμούς που επιβάλλει το Ισραήλ. Η Paltel, λόγου χάρη, η μοναδική παλαιστινιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, διαμαρτύρεται ότι δεν της επιτρέπεται να τοποθετήσει κεραίες σε εδάφη που ελέγχονται από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος κινητής τηλεφωνίας σημαντικά για τους Παλαιστινίους ενώ ταυτόχρονα επιτρέπεται στις ισραηλινές εταιρείες να κάνουν συμφέρουσες προσφορές.
Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, αλλά όπως λέει ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου «τώρα τηρούνται οι νόμοι. Την αλλαγή τη νιώθει κανείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου